Digiviidakon ansat

Huittisten zonta-naiset järjestävät tietoiskun digi-viidakon ansoista 7.3.2024 klo 18 Huittisten kaupungintalon valtuustosalissa. Oppaana toimii tietokirjailija Markku Salo, joka perehdyttää kuulijoita kansalaisen tietoturvaan selkokielellä.

Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki, joille tekstiviestit, WhatsApp, sähköpostit, verkkokauppa ja sosiaalinen media ovat osa arkipäivää. Ohjelman hintaan 15€ sisältyy kahvitarjoilu, joka alkaa klo 17:30.

Tilaisuuden tuotto ohjataan nuorten kohtaamaa verkkohäirintää ja digitaalista väkivaltaa vastaan STM:n avustuskeskuksen mahdollistaman Sua varten somessa –toiminnan kautta. www.suavartensomessa.fi

Yhdessä verkkohäirintää ja digitaalista väkivaltaa vastaan

Zonta-naisten #yhdessä -kampanja kohdistaa huomion nuorten tarvitsemaan tukeen selviytyä digihäirinnän kokemusten kanssa. Kampanja aktivoi nuorten lähiyhteisöjä havaitsemaan digihäirintää ja rohkaisee läheisiä nuorten aktiiviseen tukemiseen, ymmärtäen samalla digitaalisen toiminnan merkityksen nuorten arjessa. Kampanjaa tehdään yhteistyössä Loisto Setlementti Ry:n ja Nicehearts Ry:n Sua varten somessa -toiminnan kanssa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2021 kouluterveyskyselyn mukaan 42 prosenttia lukioikäisistä tytöistä oli kokenut seksuaalista verkkohäirintää. Määrä on lähes kaksinkertaistunut kahden vuoden aikana. YK:n väestörahaston mukaan 85 prosenttia naisista on nähnyt digitaalista väkivaltaa verkossa ja lähes 40 prosenttia on kokenut sitä henkilökohtaisesti. Naiset, tytöt, vähemmistöt ja marginalisoidut ihmisryhmät ovat erityisen alttiita digitaaliselle häirinnälle ja väkivallalle.

Digitaalisesta väkivallasta on kysymys, kun toista ihmistä vainotaan, häiritään tai vahingoitetaan käyttämällä erilaisia sovelluksia, alustoja ja laitteita. Digitaalista väkivaltaa ovat esim. puhelimen tai tietokoneen käytön kontrollointi, häiritsevä ja toistuva soittelu tai viestien lähettely sekä intiimien kuvien levittäminen tai sillä uhkailu. Tarkoituksena on murtaa väkivallan kokijan turvallisuudentunne, ja vaikutukset kokijalle voivatkin olla musertavia: ahdistusta, pelkoa, häpeää, fyysisiä ja psyykkisiä oireita, jopa itsetuhoisia ajatuksia.

Digitaalista väkivaltaa itsessään ei ole Suomessa kriminalisoitu. Monet digitaaliseen väkivaltaan liittyvät aspektit ovat kuitenkin rikoslaissa rangaistavia, esimerkiksi viestintärauhan rikkominen, salakuuntelu tai törkeä kunnianloukkaus. Digitaalisen väkivallan kriminalisointi tai rikosoikeudellisten nimikkeiden ulottaminen koskemaan myös digitaalista ympäristöä olisi keino ulottaa rikosoikeudellinen vastuu digitaalisen väkivallan tekijälle. Teknologiayritysten ja verkkoalustojen toimien sääntelyllä voidaan myös vaikuttaa digitaalisen väkivallan saamiin muotoihin.

www.suavartensomessa.fi 

www.loistosetlementti.fi 

www.nicehearts.com    

www.zonta.fi/kampanjat/zontat-yhdessa-digitaalista-hairintaa-vastaan/

Päivi Pelttari
Huittisten zonta-kerhon tiedottaja