Rock, rauha ja rakkaus

Näkökulmia nuoruuteen, Alueviesti 23.9.2019

Nykynuoria yhdistää globaali huoli: vuoden 2000 jälkeen syntyneet eli nk. globaali sukupolvi saattaakin olla ensimmäinen, joka todella asettaa ympäristön ja kulutuksen rinnakkain. Nuorten ääni ja mielipide myös kuuluu entistä paremmin, myös meillä Sastamalassa.

Omaa nuoruuttani leimasivat teemat, jotka ovat pinnassa nytkin: musiikkielämykset, seikkailut ja yhdessäolo vetivät puoleensa, mutta niin myös globaali huoli. Ympäristöliike, kierrättäminen, ekologinen ruoka, nais- ja rauhanasia nostivat voimakkaasti päätään: käsityötunnilla valoin tinasta rauhanmerkin kaulaani, ensimmäiset kitarasoinnut opittuani rämpytin rauhanlauluja – joessa uiminen oli kielletty sen saastuneisuuden vuoksi! Vietnam, Chile, terrorismi, rautaesirippu sekä kolmannen maailman ongelmat huolestuttivat meitä todella. Kirjoitin leikekirjaani 14-vuotissyntymäpäivänäni lainauksen: ”Olen ihminen, luon historiaa. Olen ihminen, tuhoan.”

Ajattelin, että oma nuoruuteni olisi ollut edellä kerrotusta huolimatta turvallisempi ja onnellisempi kuin nykynuorten, kunnes luin Nuorisotutkimusseuran Mikko Salasuon haastattelun. Tutkimusten mukaan globaali sukupolvi on kiltein ja onnellisin nuorisosukupolvi kautta aikojen! Pelaaminenkin on päihdekokeiluihin verrattuna vain askel kohti terveellisempää ja turvallisempaa nuoruutta. Alkoholin ja tupakan merkitys kapinan symbolina on hävinnyt ja väkivaltaisuus on vähentynyt. Nuoret ovat tasa-arvoisempia ja suhtautuvat erilaisuuteen paremmin kuin koskaan. Nuorilla on myös vahva tulevaisuudenusko ja ystävien merkitys on heille suurempi kuin aiemmilla sukupolvilla.

Miten sitten ylläpidämme tätä tulevaisuudenuskoa, kun globaalien huolien ratkaisemiseen ei tunnu riittävän sukupolvi tai kaksi? Vanhempina, päättäjinä ja ammattilaisina vastaamme haasteeseen omalla paikallamme kuuntelemalla nuorten ääntä ja tukemalla heidän kasvuaan. Huolehdimme siitä, että oma yhteisömme toimii kestävästi ja että jokainen nuori kokee olevansa sen jäsen, näkee hänelle avautuvia mahdollisuuksia ja saa apua ongelmiinsa.  Isossa kuvassa huolehdimme siitä, että olemme myös tulevaisuudessa mallimaa kestäville ratkaisuille.

Luottamushenkilönä olen ylpeä, että Sastamalassa yläkoululaiset saavat vuoden alussa käyttöönsä harrastuspassin kasvunsa tueksi. Kumppaneita harrastuspassiin etsitään parhaillaan esim. urheiluseuroista ja kulttuuriyhdistyksistä kaupungin oman tarjonnan lisäksi. Yrittäjän roolissa pääsin kesällä erityisnuorisotyön mukaan edesauttamaan SasWagonin toimintaa: liikkuva nuorisotila ja harrastusvälineiden kuljettaminen nuorten luokse on hieno esimerkki moderneista palveluista. Toivonkin, että matalan kynnyksen harrastustoimintaa edistetään uudistuen ja yhteistyöllä myös näiden kokeilujen jälkeen!

Kirjoittaja on yrittäjä ja Sastamalan kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja