Uusi vaalitulos

Vapaassa maassa voi tietenkin käydä kuntavaalien jälkeen näin, että virallisen ääntenlaskennan jälkeen perustetaan uudet ryhmittymät niin, että vaalien ykkösestä tulee kolmonen ja teknisten vaaliliittojen avulla kakkonen pysyy kakkosena ja kolmosesta tulee ykkönen. Kyllä siinä äänestäjät ovat ihmeissään, mutta se vain on uusi vaalitulos, jonka mukaan neuvotellaan luottamushenkilöpaikat.

Olen aina arvostanut päivänpolitiikkaa pyörittävää hallitustyöskentelyä niin paljon, että en ole hakenut puheenjohtajuuksia lautakunnista. Siksi minun on vaikea ymmärtää, miksi Sastamalassa puolueena eniten ääniä saanut Keskusta ei ota vetovastuuta kaupunginhallituksesta. Kokoomus on ollut ”kunnanhoitaja-roolissa” Sastamalan kaupungissa sen kaksi ensimmäistä kautta, koska Sastamalan ensimmäisissä mandaattineuvotteluissa Keskusta ehdottomasti vaati, että Kokoomus ottaa KH:n puheenjohtajuuden. Vaalin tuloksen mukaan siis mentiin, vaikka henkilötasolla mielenkiinnot olisivat olleet eri tavoin. Nyt vaalin tuloksella ei olekaan merkitystä, vaan paikan ottaa SDP – kaupungissa, jossa keskusta-oikeistolla on 26 valtuutettua ja vasemmisto-vihreillä 16!

Jotakin mielenkiintoa Keskustalla sentään on päivänpoliittisiin asioihin, koska mandaattineuvottelujen aluksi Keskusta ja SDP sitoivat KH:n jaostojen puheenjohtajuudet kaupunginvaltuuston puheenjohtajuuteen. Ilmeisesti ajatus on, että valtuuston puheenjohtajuus ei ole merkittävä yksinään, vaan tarvitaan pari kylkiäistä. Omasta näkökulmastani kolmen ryhmittymän mandaattineuvotteluissa olisi ollut oikeudenmukaista jakaa puheenjohtajuudet ryhmien suuruusjärjestyksessä ja kunkin ryhmän tavoitteiden mukaan.

Kun vaalin tulos on tällä tavoin hämmennetty, toivon että sillä on ollut tarkoitus. Siis että paikoille todellisuudessa löytyy pätevät ja motivoituneet henkilöt.

***

Mandaattineuvottelut saatiin päätökseen 15.5.2017. Tuo edellä kirjoittamani teksti on tuoreeltaan 12.4.2017 käydyn ensimmäisen neuvottelun jälkitunnelmien tilitys. Jos tekniset vaaliliitot olivat vaalit numero kaksi, niin toimielimien kiintiöiminen luo mielestäni vielä kolmannen vaalituloksen: naisten ja miesten tasapainon löytäminen on ollut varmasti vaikeaa kaikissa vaaliliitoissa. Kiintiöiden vuoksi on varmasti jouduttu ohittamaan monta sopivaa ja pätevää eri luottamustehtävistä. Sopivan lisämausteen ryhmien sisäisiin neuvotteluihin tuovat myös eri kaupunginosien edustus, konkarit vs. uudet kyvyt, äänisaalis vs. toiveiden tynnyri jne.

Nyt kuitenkin vaalien loppusuora häämöttää: Kokoomuksen Sastamalan kunnallisjärjestö teki esityksensä luottamushenkilöpaikkojen täyttämisestä uudelle valtuustoryhmälle sunnuntaina. Puolentoista viikon kuluttua kokoontuu uusi valtuustoryhmä sinetöimään paikkajaon ja esittää sen uudelle valtuustolle maanantaina 5.6. Kun myös oma vaalirahailmoitus tuli jätettyä, niin voisi kait jo sanoa: se oli siinä! Vaalit nimittäin – ja eikun kohti uutta valtuustokautta!