Uimahalli ratkaisee Sastamalan vaalit?

Valtuusto edustaa Sastamalan asukkaita. Jos tärkein asia on uimahalli, niin olkoon niin: uudessa valtuustossa tulevat istumaan ne, joille uimahalli on joko tärkein asia puolustaa tai tärkein asia, jota vastustaa.

Tyrvää-sivustolla oli julkaistu vuodelta 1967(!) lehtileike, jossa vaikutusvaltaiset vammalalaiset vetosivat päättäjiin jotta Vammalaan saataisiin uimahalli. Vetoomuksesta on aikaa puoli vuosisataa, joten päätin karistaa kaiken syyllisyyden taakan harteiltani: uimahallin puuttuminen ei ole meidän ”muiden kuin vammalalaisten” vika. Olemme olleet yhtä järkeviä (tai visiottomia) nämä Sastamalan seitsemän lamavuotta, kuin vammalalaiset päättäjät yli neljäkymmenen vuoden ajan.

Toivoisin tietenkin, että uimahalli olisi kysymys siinä missä kaikki muutkin strategia-, investointi- ja käyttötalouskysymykset. Tein 2012 esityksen Keikyän hallin käyttämisestä edelleen, koska virkahenkilöpäätöksellä halli meni yllättäen kiinni. Olisi ollut järjen köyhyyttä pidättäytyä uimisesta, kun kerran halli oli käytettävissä! ”Esitän, että Sastamalan kaupunki avaa Keikyän uimahallin vuoden 2013 alussa ja sen käyttökustannukset palautetaan talousarvioon niin kuin ne ovat aikaisempina vuosina olleet. Pakolliset kunnossapitotyöt Keikyän ja Kiikan halleihin lisätään talousarvioon myös. Uintiliikunta olisi tällä päätöksellä mahdollisimman monen kaupunkilaisen saavutettavissa niiden vuosien ajan, kunnes uusinvestointi Vammalaan olemassa olevien uimahallisuunnitelmien mukaan olisi mahdollinen.”

Vuotta myöhemmin 2013 nk. uimahallityöryhmä esitti, että varataan 1 meur perustettavan uimahalliosakeyhtiön osakepääomaan ja kaupunki maksaisi sitten Oy:lle aiheutuneet kustannukset vuosittain. Käyttökustannuksien suuruusluokka on noin 1 meur, josta voi vähentää Keikyän ja Kiikan hallien nykyiset käyttökustannukset 0,4 meur. Melko avoin valtakirja olisi ollut, vai mitä?

Neljä vuotta on nyt kulunut esityksestäni ja olen edelleen samaa mieltä. Tarvitaan suunnitelma, miten käyttötalous pysyy tasapainossa uimahallikustannusten kanssa. Kysymys on siis tasapainotusohjelmasta, jollaisia olemme koko Sastamalan olemassaolon ajan laatineet (2015 ja 2016 ovat tulokseltaan positiivisia, nipin napin). Uusi piirre taloudessa on se, että investointien takaisinmaksu on pian suhteessa isompi kysymys, kun puolet verotuloista siirtyy soten kanssa maakunnalle.

Tasapainotusohjelman, tai priorisointiohjelman, lähtökohdaksi voi ottaa nykyisen liikuntabudjetin. Kaupunki käyttää vuodessa 1,8 meur liikuntaan, joten toive sisällyttää uuden uimahallin käyttökustannukset tähän budjettiin on mahdoton. Tuskin löytyy uudelta valtuustolta valmiutta vähentää esim. liikunnan tilakustannuksia, juuri kun mm. Varilan uuden koulun suunnitelmassa koulun liikuntatilaa pyritään tuplaamaan seurojen tarpeiden vuoksi. Tasapainotuslääkkeeksi on tarjottu Kirjakorttelin kustannuksia: jotakin sieltä varmaan voitaisiinkin kohdistaa uudelleen, muttei kuitenkaan sulkea koko korttelia!

Uimahalliin liittyy myös se problematiikka, että sen pitäisi olla kaunis rakennus Vammalan keskustaa koristamassa sekä viihdekeskus, johon toivotaan paljon oheispalveluja. Rakennuksen arkkitehtuuri tulisi siis varmuudella kalliiksi! Kun Sastamalan Kokoomus järjesti Kiikan uimahalliin ilmaisen uintivuoron 12.3. sinne tuli runsaasti lapsiperheitä. Uinnin valvoja kertoi mm. että lauantaina oli vauvauinnissa 60 pienokaista. Omat ajatukseni kulkevatkin niin, että lapsiperheiden tarpeet olisivat uimahalliasiassa etusijalla. Lisäksi halli pitäisi integroinda jo olemassaoleviin liikuntapalveluihin.

Uusi valtuusto voi tietenkin tehdä strategisen päätöksen rakentaa uimahallin kaikesta huolimatta, jos uskoo sen tuovan terveyttä, sykettä, asukkaita ja yrityksiä. Parasta tietenkin olisi, että taloussuhdanteet nousisivat kohisten!