Lauluja reissumiehen taipaleelta (juonto)

Hyvä yleisö, tervetuloa mukaan Reissumiehen Taipaleelle kuuntelemaan ja laulamaan yhdessä Tapio Rautavaaran lauluja.

Kamarikuoro Trilli on perustettu Äetsään vuonna 1989, 10 vuotta sen jälkeen kun Tapio Rautavaara oli laulanut viimeisen laulunsa. Mutta meille kuorolaisille niin kuin varmaan myös kaikille teille, Rautavaaran bassobaritoniääni on tuttu radiosta, tv:n Suomi-elokuvien kautta tai jopa aivan live-keikalta. Moniko on nähnyt Rautavaaran esiintymässä?

Koko kansan suosikki Tapio Rautavaara syntyi 8.3.1915 Nokialla, siksi Tapsan tahdit kaikuvat tänäkin vuonna Nokialla elokuun alussa. Rautavaara tuli tunnetuksi laulelmien esittäjänä – mukana myös kupletteja, iskelmiä, folkkia ja kantria – Kaiken kaikkiaan hän levytti 33 vuoden aikana 328 laulua!

Tänään Rautavaaran lauluja esittävät myös sastamalalaiset paluumuuttajat Merja ja Pekka Laaksonen. Pekka Laaksonen tunnetaan muille laulajille tekemistään lauluteksteistä ja sävelmistä, mutta esiintyvät myös itse. Pekan lauluja ovat eri artistit levyttäneen noin 200 kpl. Yhteislauluihin saamme heidän säestyksenä. Tervetuloa Merja ja Pekka!

Aloitamme yhteislaululla. Lauluni aiheet on Reino Helismaan tekstiä vuodelta 1952, säveltäjä Kari Aava, eli Toivo Kärki, joka käytti salanimeä yhteensä suomalaiskansallisessa 330 kappaleessa 50-luvulla.

Trilli jatkaa: Reino Helismaan Reissumies ja kissan Rautavaara levytti vuonna 1949 ja siitä tuli välittömästi kestosuosikki. Reppu ja reissumies, En päivääkään vaihtaisi pois (viimeiseksi jäänyt levytys vuodelta 1979)

***

Tapio Rautavaara suoritti varusmiespalvelunsa laivastossa v. -36-37, ja vuonna 1939 sai kutsun ylimääräisiin kertausharjoituksiin niin monen nuoren miehen tavoin. Kertausharjoitukset muuttuivat liikekannallepanoksi, ja Rautavaara palveli mm. ilmavalvonnassa ja maavoimissa, mutta myös viihdytysjoukoissa ja radiossa. Hän oli viulun ja mandoliinin soittamisen kautta päätynyt kitaran soittajaksi, ja käynyt myös Heikki Klementin laulu- ja puheopin luennoilla.  Sota-aikana hän myös kävi SF:n filmikoulun ja Suomen Teatterikoulun kursseja. Hän avioitui Liisa-vaimonsa kanssa v. 1942 ja heille syntyi kolme tytärtä. Liisa-vaimosta tuli Tapio Rautavaaran ohjelmatoimisto sekä kirjanpitotoimisto.

Merja ja Pekka Laaksonen: Joutsen, Kulkuriveljeni Jan

Yhteislaulut: Juokse sinä humma, Laivat puuta, miehet rautaa: Toivo Kärki ja Reino Helismaa, Rautavaara levytti olympiavuonna 1952.

***

Tapio Rautavaara oli myös urheillut koko nuoren ikänsä. Hänen urheilija-uransa huipentui vuonna 1948 Lontoon olympialaisissa, missä hän voitti kultaa keihäänheitossa. Myöhemmin hän vaihtoi lajin jousiammuntaan ja voitti mm. joukkue-maailmanmestaruuden vuonna 1958. Elokuva-ura urkeni myös sodan jälkeen, ja hän ehti tehdä rooleja vuosina 1945-1970 yhteensä 22 elokuvassa. Reino Helismaan kanssa Rautavaara kiersi Suomea keikkaillen 20 vuoden ajan!

Seuraavaksi Merja ja Pekka Laaksonen. Isoisän olkihattu sai aikoinaan kultalevyn, Pelimannin penkillä sekä Kulkuri ja Joutsen.

Yhteislaulut; Rakovalkealla, Kulkurin iltatähti

***

Tapio Rautavaaraa luonnehditaan jäyhäksi ja rehdiksi suomalaiseksi mieheksi, joka kuitenkin uskalsi näyttää tunteensa. Hän saattoi olla surumielinen ja synkkäkin pohdiskelija, mutta myös tarinoiden kertoja. Hänen kerrotaan todenneen, että ”Hyvä tarina on parempi kuin tylsä totuus”. Tämä käy hyvin ilmi hänen lauluistaan, nehän ovat tarinoita kaikki!

Tapio Rautavaara keikkaili koko Suomen kehityksen ajan pula-ajan Suomesta vaurauteen. Hänen myydyin levynsä oli vuonna 1979 ilmestynyt Reissumiehen taival, josta tämä konserttikin sai nimensä. Sota-aika jätti Rautavaaraan merkkinsä ja hän on todennut näin: ”Tunnen että minun on yritettävä olla ihmisille mahdollisimman hyvä, kiltti ja hellä. Minun on tehtävä kaikkeni Suomen parhaaksi ja suomalaisten parhaaksi.”

Konsertin päätteeksi Trilli esittää Rautavaaran useimmin esittämän laulun, joka oli hänen ensimmäinen klassikkonsa, vuonna 1949 levytetty Päivänsäde ja menninkäinen. Viimeisenä lauluna Trilli esittää Tapio Rautavaaran oman suosikkilaulun, jonka hän itse on säveltänyt P.Mustapään sanoihin. Sinisen unen myötä sanomme kaikille suuret kiitokset mukanaolostanne ja toivotamme hyvää yötä!