Ole lahja maailmalle

Olen rotari kolmesta erityisestä syystä: Jamie, Chihoko ja Mio. Nämä kolme vaihto-oppilastyttöä opettivat minulle ja perheelleni konkreettisesti, miten tärkeä rotarien palvelumuoto on tarjota koti toisesta kulttuurista tulevalle nuorelle. Vastalahjana vaihtoperhe saa oman annoksensa vaihto-oppilaan kulttuurista ja myös oppii katsomaan omaansa toisin silmin. Meissä ihmisissä eri puolilla maailmaa kun on kovin paljon samaa, mutta paljon myös opittavaa toisiltamme!

Nuorisovaihto ykköspalvelukohteemme

Asukaslukuun suhteutettuna Suomi kuuluu vuosivaihdossa rotarymaailman kärkimaihin ja Vammalan klubi Suomen vaihtoklubien kärkeen. Olemme siis yksi maailman ykkösklubeista nuorisovaihdon saralla! Rotaryn nuorisovaihto tarjoaa vuosittain noin 8 000 nuorelle mahdollisuuden tutustua eri maiden kulttuureihin; Vammalasta vuosivaihdossa on vuosittain 1-3 nuorta.

Vammalan rotaryklubin nuorisovaihto alkoi vuonna 1968, jolloin ensimmäinen vammalalainen nuori matkasi Yhdysvaltoihin. Tämän jälkeen kymmenillä nuorilla on ollut mahdollisuus tutustua ihmisiin ja elämäntapoihin ympäri maailmaa ja olla näin omalta osaltaan lähentämässä eri kulttuureja keskenään. Vastavuoroisesti Vammalassa on ollut vuosien saatossa kymmeniä ulkomaalaisia nuoria. Näistä vaihdoista on kehkeytynyt useita vuosia ja vuosikymmeniä kestäneitä ystävyyssuhteita, joita on vaalittu ja vaalitaan edelleen tiiviillä kirjeenvaihdolla ja jopa vierailuilla silloisten isäntäperheiden luona.

Huippuesimerkki pysyvistä ystävyyssuhteista on klubimme kummipoika Johannes Arnold. Johanneksen äiti oli Vammalassa vaihto-oppilaana 70-luvun puolivälissä, jolloin hän suomalaistui niin, että antoi lapsilleen suomalaiset nimet ja opetti heille suomen kielen.  Johannes tuli toisen polven vaihto-oppilaana Vammalaan 2012-2013, ja lopulta palasi paikkakunnalle kultaseppäopiskelijana syksyllä 2015. Johannes viihtyy luonnossa ja saunassa, ja pääsi työharjoitteluun ihan Ivaloon saakka!

Amanda Jukarainen toivoi pääsevänsä vaihtoon Etelä-Koreaan, ja kauniina elokuun aamuna viime syksynä annoimmekin iloiselle Amandalle Vammalan viirin viemisiksi Amandan uudelle kotiklubille Souliin. Vaihdossa saimme Vammalaan japanilaisen Luca Takahashin, joka on opiskellut erityisen ahkerasti suomen kieltä. Lucan parhaita elämyksiä syksyllä oli tähtitaivaan ja revontulien näkeminen. Sekä Amanda että Luca ovat viesteissään jo ehtineet surra, kuinka nopeasti vaihtovuosi on loppumassa!

Tehtävät kierrossa

Yksi suuri este rotaritoimintaan liittymiselle saattaa olla tehtävien kierto – rotaatio. Vuosi sitten, kun presidentin tulevat tehtävät omalla kohdallani olivat vasta muutama hajanainen sana paperilla, lievä paniikki valtasi mielen. Mihin sitä taas oli itsensä laittanutkaan?

Mutta kuten kaikissa yhdistyksissä, vetovastuun ottaminen on lopulta hyvin antoisaa. Yhdistyksen jäsenet tulevat tutuiksi ja apua saa kokeneemmilta niin paljon kuin vain huomaa pyytää – onhan ihanteemme toisten palveleminen! Rotaryvuoden kansainvälinen teema – Ole lahja maailmalle – on myös rohkaissut olemaan oma itsensä ja valjastamaan omat vahvuusalueet rotaritoiminnan hyväksi. Siksipä Vammalan rotaryklubin tämänvuotinen ohjelma sai musiikki-teeman!

Yhteistyöllä päästään lopulta aina paljon parempaan lopputulokseen kuin mihin kukaan yksin pystyisi. Oli hienoa päästä kertomaan ison yhteistyöponnistuksen uudesta saavutuksesta omalle klubille, kun koko Afrikka julistettiin poliovapaaksi alueeksi! Rotarien 1,2 miljardin USD:n panostus 30 vuoden aikana yhdessä maailman terveysjärjestön, UNICEF:in ja Bill & Melinda Gatesin kanssa on vähentänyt poliotapauksien määrää 99 % lähes 200 maasta. Kun saamme työmme päätökseen Afganistanissa ja Pakistanissa, polio seuraa isorokkoa toisena vakavana ihmiskunnan sairautena, joka on onnistuttu voittamaan.

Päivi Pelttari
Vammalan rotaryklubi
Presidentti 2015-2016

 

Rotary kokoaa yhteen ihmisiä, jotka haluavat käyttää omaa erityisosaamistaan hyvän tekemiseen sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Rotaryjärjestö kasvattaa jäseniään toimimaan järjestön tunnuslauseen Palvelu itsekkyyden edelle -hengessä. Rotarina oppii ymmärtämään yhteiskunnan eri osa-alueita, koska tapaamme säännöllisesti eri ammattiryhmien edustajia. Rotarien ihanteena on toimia eettisesti ja oikein kukin omalla paikallaan ja omassa työssään sekä antaa asiantuntemuksensa toisten käytettäväksi.

Oikein hyvä syy rotaritoimintaan liittymiselle edellä mainittujen lisäksi on sama kuin Paul Harrisille kavereineen jo 111 vuotta sitten: uudet ystävät sekä virkistyminen ja viihtyminen! Viikkokokous tarjoaa pienen hengähdystauon arjen keskellä mielenkiintoisen sisällön ja ystävien kera. Kun Paul Harris kutsui koolle ystäviään Chicagossa 1905, he ottivat ensimmäiseksi tehtäväkseen kotikaupunkinsa liikemoraalin parantamisen.  Jo 1910 toiminta-ajatus laajentui ympäröivän yhteiskunnan kehittämiseksi, josta edelleen maailmanlaajuiseksi päämääräksi. Rotary rantautui Eurooppaan Lontoossa 1911, ja Suomen ensimmäinen rotaryklubi perustettiin Helsinkiin 1926.  Vammalaan rotaryliike rantautui vuonna 1950. Nykyään rotareita on yli 1,2 miljoonaa järjestön noin 34 000 klubissa yli 200 maassa.

Kirjoitus julkaistu Äetsän rotarien julkaisemassa Sastamala-lehdessä huhtikuussa 2016