Ihmisten oikeudet

Monet kerrat olen onnekseni saanut sen, mitä tarvitsin, enkä sitä mitä toivoin. Yksi sellainen asia on zonta-toiminta. Oli hauska liittyä aktiivisten naisten joukkoon ja tutustua Huittisten, Punkalaitumen ja Sastamalan alueen toimijoihin.  Mukavan paikallisen toiminnan lisäksi sain ’ei niin mukavaa’ tietoa naisten asemasta eri maissa, ja miten tulemme hyväksyneeksi epäkohtia passiivisesti, ellemme tee jotakin. Tarvitsin siis pienen herätyksen ihmisten oikeuksista, tai oikeastaan niiden puutteesta.

Suomeen syntyminen on melkoinen henkivakuutus naiselle, sillä miten minulle olisikaan käynyt vaikkapa Intiassa tai Liberiassa? Tyttövauvojen ei ole aina edes lupa syntyä, saati saada riittävästi ravintoa tai hoitoa. Oikeus kouluun puuttuu tytöiltä monissa maissa, ja lukutaidottomana olisin ajautunut köyhyyden ja sairauden kierteeseen, joutunut ehkä lapsivaimoksi, kunniamurhan uhriksi tai saaliiksi ihmiskaupalle, joka ylittää mittasuhteiltaan 1800-luvun orjakaupan. Olisin voinut myös menehtyä synnytykseen tai väkivaltaan, joka vammauttaa ja surmaa 15-44 vuotiaita naisia enemmän kuin syöpä, malaria, liikenneonnettomuudet  ja sota yhteensä.

Steve Jobs on sanonut, että ne, jotka ovat tarpeeksi hulluja uskoakseen, että voivat muuttaa maailmaa, vielä tekevät sen. Uskon, että apuni ulottuu sitä kipeästi tarvitseville tytöille ja naisille juuri maailmanlaajuisen zonta-toiminnan kautta. Haluamme muuttaa maailmaa niin, että naisten oikeudet tunnustetaan kaikkialla ihmisoikeuksiksi ja että tytöt pääsevät kouluun ja terveydenhuollon piiriin. Paremmassa maailmassa naisten ei tarvitse pelätä väkivaltaa sen enempää kotona kuin kodin ulkopuolellakaan, ja naiset saavat miesten kanssa tasavertaiset oikeudet juridisesti ja taloudellisesti.

Näiden tavoitteiden saavuttaminen auttaisi meitä kaikkia, sillä tutkimuksien mukaan tyttöjen kouluttaminen hillitsee väestönkasvua ja ympäristön rasitusta sekä lievittää köyhyyttä. Konfliktien riivaamissa maissa tytöt ja naiset voivat kouluissa, työpaikoilla, valtion hallinnossa ja liike-elämässä vahvistaa kansantaloutta ja edistää rauhaa.

Siispä: kun Suomessa keskustellaan vaikkapa synnytysturvallisuuden parantamisesta, Nigeriassa on käynnissä zontien projekti varhaisten avioliittojen ja raskauksien ehkäisemiseksi ja Ruandassa pyritään ehkäisemään äidin HIV-tartunnan siirtyminen vastasyntyneelle. EU:n alueella zontat pyrkivät edistämään Istanbulin sopimuksen voimaansaattamista, mikä edellyttää esim. Suomelta parannuksia turvakotiverkostoon. Suomessa tuemme ikäihmisten Ystäväpiiritoimintaa, Tyttöjen Taloa ja Supersiskoja. Paikallisesti jaamme Sisu-stipendejä lukion suorittaneille tytöille.

Zontien vaikuttaminen ja projekteihin suuntaamat varat ovat tietenkin vain pisara meressä, mutta onneksi emme ole yksin asialla, vaan auttamishaluisia ihmisiä riittää moniin eri järjestöihin. Katsoessani projektien tuloksista kertovia videoita, joissa meiltä apua saaneet tytöt ja naiset kertovat tulevaisuuden suunnitelmistaan, niin ilo tarttuu. Asiat korjaantuvat askel kerrallaan, myös ihmisten oikeudet.

Lue lisää toiminnastamme: http://www.zonta.fi http://www.zonta.org