Kevätkokouksia

Onkohan ihan tervettä, että kevätkokouksien ruuhka nostaa päällimmäiseksi wau! –tunteen? Keho kaipaa happea ja liikuntaa, ja pari muutakin asiaa olisi hoidettava, mutta silti: aivan upeaa muistella porukalla mitä kaikkea vuoteen mahtuikaan. Toimintakertomuksen äärellä konkretisoituu vielä kerran se, missä kaikessa sitä onkaan saanut olla mukana!

Kaupungin tilinpäätös on kertaluokassaan ainutlaatuinen: mitä sinä tekisit 80 miljoonalla eurolla? Tai edes 40 miljoonalla? Sastamalassa on ensiksi mainitulla summalla järjestetty viime vuoden sote-palvelut ja jälkimmäisellä päivähoito, koulut ja vapaa-ajan palvelut. Viranhaltijat huolehtivat lainmukaisuudesta ja me luottamushenkilöt joskus paljollakin puheella alueellisuudesta tai muusta tärkeästä asiakasnäkökulmasta, kun käytettävissä olevia euroja jaetaan. Saimme kuin saimmekin viime vuoden yhdessä kohtuullisen hyvään maaliin.

Monet yhdistykset potevat jäsenpulaa – tai ainakin aktiivisuuden puutetta. Jos yhdistyksen olemassaolon tarkoitus on kirkkaana hallituksen jäsenien mielessä, niin siitä kyllä kumpuaa pakote aktiivisuudellekin. Sekin on tärkeää, että jäseniä kuullaan ja aktiivisuus mitoitetaan oikein, niin ettei väki liikojen vaatimusten vuoksi jää pois. Ja sitten tämä: aktiivisen suunnittelun ja toiminnan välissä on tärkeää myös hetkeksi pysähtyä katsomaan taakseen, ja kirjata muistiin hienot saavutukset, kiittää vastuunkantajia ja juhlia vuosipäiviä. Hyvin kirjoitettu toimintakertomus kunnioittaa tehtyä työtä ja on lahja tuleville toimijoille!

Nykyaikaisissa sähköpostikokouksissa kevätkokousten valmisteluasiat voidaan hoitaa vaivattomasti ja saavuttaa helposti 100% hallituksen jäsenten osallistuminenkin. Aikaa ja energiaa jää enemmän yhteiseen toiminnan suunnitteluun ja ajatusten vaihtoon.

Kun viime viikkojen saldoon kuuluu kohdallani kaupungin, kuoron, hyväntekeväisyysjärjestön, urheiluseuran, teatterin sekä aatteellisen yhdistyksen tilintarkastuksia ja kokouksia, niin äkkiseltään voisi ajatella, että voi raukkaa. Todellisuudessa olen viettänyt aivan mainioita iltahetkiä hyvien ystävien seurassa, ja palannut virkistyneenä kotiin. Ja siinä sivussa on tullut laulettua, naurettua ja parannettua maailmaa monen tylsemmän viikon edestä.