Yli rajojen

Raja tarkoittaa hallinnollisen alueen tai maanomistuksen vaihtumiskohtaa maastossa. Se voi myös tarkoittaa kuvainnollisesti kohtaa, mihin asia loppuu, tai mistä toinen alkaa.

Sain kuunnella lauantaina Aalto-yliopiston dekaania Tuija Pulkkista, joka kertoi avaruuden matematiikasta ja estetiikasta. Sputnikilta kului vuonna 1957 aikaa viisi minuuttia päästä maan kiertoradalle 150 km päähän; sen jälkeen Apollo II on laskeutunut Kuuhun ja Curiosity Marssiin. Saturnuksen Titan-kuuhun satelliitin matka kesti seitsemän vuotta ja Voyagerin matka Aurinkokunnan rajalle yli 30 vuotta.

Kymmenen vuotta sitten seurasimme Äetsässä mielenkiinnolla Vammalan ja Huittisten kaksoiskaupunkihankkeen etenemistä. Olimme kantaneet oman kortemme kekoon jo vuonna 1997, jolloin kutsuimme koolle seutufoorumin Äetsään. Yhteistyöjulistuksen luonnokseen kirjattiin tuolloin osallistujien enemmistöllä, että hallinnon rajat eivät ole seutuyhteistyön esteenä. Päättäjien soudun yhteydessä kuultiin professori Lauri Hautamäen esitelmä seutukuntien yhteistyöstä maaseudun kehittämisen perustana. Yhteistyö syntyy todellisesta tarpeesta, pakon sanelemana: suuret uhat nostavat tarpeen voimavarojen yhdistämiseen. Yhteistyö edellyttää vanhojen rakenteiden ja asenteiden unohtamista.

Mihin asti olemme päässeet 15 vuodessa? Ainakin yksi raja on ylittynyt, kun meistä on tullut sastamalalaisia, ja seutuyhteistyön tarve on kasvanut entisestään. Seutukuntamme säilyminen elinkelpoisena ja kilpailukykyisenä edellyttää esim. toisen asteen koulutuksen ja erikoissairaanhoidon palvelujen säilymistä alueella, mikä taas on kiinni kuntanaapurien yhteistyöstä. Uskon, että uudet rajat ylittyvät, asiat kehittyvät ja vauhti paranee!

Ja: Haluan olla mukana laukaisemassa uusia ”sputnikkeja” matkaan – koskaan kun ei voi tietää, miten pitkään niiden matka toteutukseen kestää!