Läpivalaisua vailla

Tällä viikolla ehdokkaita mitataan kiireestä kantapäähän. Viikko on todella ennätyksellinen, kun se alkoi KH:n julkisesta kokouksesta, jatkui tänään kahdella radiopaneelilla, ja tiedossa on vielä viikonlopun toritapahtumat sekä muotinäytös. Tuntuu, että vain läpivalaisu on enää suorittamatta!

Läpivalaisusta puheen ollen: Talouselämän 12.10. mukaan Attendo, Terveystalo, Mehiläinen ja Plus-terveys ovat Suomessa yli 100 miljoonan liikevaihdollaan lähes yhtä suuria yrityksiä kuin esim. Ikea, Vaisala tai Olvi. Terveysyhtiöiden liikevaihto on tuplaantunut viidessä vuodessa ja suurimmat ovat kohta yhtä suuria työllistäjiä kuin Nokia. Silti Suomi on Länsi-Euroopan pirstaloitunein maa sosiaali- ja terveyspalvelujen yrittäjien määrän suhteen, joten luultavimmin suuret kasvavat entisestään. ”Kuntien on lähes mahdotonta muuttaa olemassa olevia oman toiminnan rakenteita riittävästi vastatakseen tulevaisuuden taloudellisiin paineisiin ja työvoimapulaan”, lausuu asiasta päälle päätteeksi Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wiren.

Sastamalassa ainakin yksi muutoksen askel on otettu, kun perusterveydenhuollosta vastaava Sotesi on ollut vuoden osa kaupungin omaa organisaatiota. Terveydenhoidon kustannuksista kuitenkin 60% syntyy erikoissairaanhoidossa, missä oma päätösvalta on heikompi. Yksi valopilkku sentään, kun Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus puolsi Sastamalan yöpäivystyksen säilymistä maanantaisessa lausunnossaan. Maanantaina päätettiin myös omassa KH:ssa neuvottelusta VAS:in muiden käyttäjäkuntien kanssa, aiheena erikoissairaanhoidon palvelujen käyttö ja kehittäminen.

Toivoa siis on; uskon vahvasti, että toimintaa ja rakenteita on mahdollista tehostaa – vieläpä asiakkaiden parhaaksi. Ei kait kaikki viisaus vain terveysyhtiöissä asu?