Keskikesän karkeloita

Pääsin juuri hyvin ansaitulle lomalle niin Kemiran viestinnästä kuin Sastamalan luottamustehtävistäkin ja omistaudun keskikesän karkeloille. Tauko on tervetullut, sillä menoa ja meininkiä on taas riittänyt: valtioneuvoston päätös Kiikoisten ja Sastamalan yhdistymisestä tuli viimeisenä mahdollisena päivänä, samoin kuin vahvan peruskunnan kriteerit ja hahmotelmat sosiaali- ja terveydenhuollon uusista alueista julkaistiin vasta juhannuksen jälkeen. Melkoisia reunaehtoja ensi vuoden budjetille, jonka laadintaohjeita kasasimme kaupunginhallituksessa viime töinämme ennen kesälomaa!

Budjetissa kaupunginvaltuusto päättää ihmisten arkea koskevista asioista, kuten päivähoito, peruskoulutus, terveydenhuolto, vanhuspalvelut ja kaavoitus. Jos me Sastamalan perustajat neljä vuotta sitten ajattelimme, että suurimmat myrskyt ovat ohi kun kolmesta kunnasta tuli yksi uusi, niin sepäs olikin vain alkusoittoa. Nyt koko Suomi pyrkii nykyaikaistamaan palvelurakenteitaan toden teolla – ja tasapainottamaan talouttaan. Uusi Sastamala voi toki asukasmääränsä, työpaikkaomavaraisuutensa sekä taloutensa puolesta olla tyytyväinen aikaisempiin ratkaisuihinsa, mutta sote-myrskyltä emme säästy.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyminen vuoden alussa Sastamalan omaan organisaatioon ja kuntayhtymän lakkaaminen oli monessa mielessä positiivinen asia. Olemme mieluusti myös kasvattamassa omassa päätösvallassa olevan perusterveydenhoidon osuutta. Miten raja sitten perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon välille Suomessa piakkoin määritellään, ratkaisee mitä palveluja on tarjolla Vammalan aluesairaalan mäellä. Runsaan vuoden kuluttua suomalaiset voivat lisäksi hakea terveyspalvelut sieltä, mistä haluavat. Tämän vuoksi sote-kysymys on erityisen kimurantti: miten järjestää laadukkaat, vaikuttavat ja oikea-aikaiset palvelut taloudellisesti?

Vaikka valtakunnalliset ratkaisut ja valtionosuudet ohjaavat merkittävästi kunnan palveluiden järjestämistä, niin oleellisinta tietenkin on se, että Sastamalassa yritykset menestyvät ja kehittyvät. Palvelut seuraavat verotulojen vanavedessä. Uskon, että olemme Sastamalan neljän ensimmäisen vuoden aikana päässeet hyvään kehityksen kierteeseen ja meillä on valmius löytää hyviä ratkaisuja – olkoonkin, että reunaehdot on nyt kirjoitettu Suomi-tasolla erityisen painavalla kädellä.

Päivi Pelttari Sastamalan valtuuston ja kaupunginhallituksen jäsen Kirjoittaja on paljasjalkainen keikyäläinen, joka innostuu ihmisistä ja ilmiöistä Sastamalassa. Keskikesän karkeloihin kuuluu jotakin vanhaa kirjojen ja musiikin muodossa, jotakin uutta opaskartan kera ja jotakin sinistä Aurajärveen sukeltaen.