Uimalla terveyttä

Uimahalli on todella hyvä tapa edistää kaupunkilaisten kuntoa ja terveyttä. Jos kaupunkilaiset siis kävisivät uimassa. Silloin kaupungin kannattaisi investoida uimahalliin ja palkata lisää työntekijöitä.

Sastamalan nykyiset kaksi uimahallia ovat palvelleet jo neljä vuosikymmentä, joten nykyaikaisuuteen ja viihtyisyyteen investoiminen on piakkoin ajankohtaista. Korjaus voisi tuoda lisää asiakkaita, kuten esim. Huittisissa uskotaan ja hallia korjataan 4,5 miljoonalla eurolla. Uimahallin käyttäjien maksamat lipputulot eivät kuitenkaan koskaan riitä kattamaan käyttömenoja, vaikka kävijämäärät lisääntyisivätkin, joten osa käyttömenoista sekä kaikki poistot pitää kattaa vuosittain kaupungin muilla tuloilla.

Jos uimahallin käyttö vähentää sosiaali- ja terveydenhoidon vuosittaisia menoja, niin silloin uimahalliin sijoittaminen on hyvin suositeltavaa. Lääkärit voivat määrätä uintia lääkkeeksi tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin ja vaikkapa painonhallintaan. Kuinka moni sitten lähtee liikuntaresepti kädessään uimaan, ja välttää siten uudet lääkärireissut, en tiedä. Sastamalan nykyisissäkin uimahalleissa voi uida oman terveytensä edistämiseksi – ja monet todella uivatkin! Lisäksi kesällä on käytettävissä useita kaupungin uimarantoja luomu-uintia varten. Olemmeko nähneet rannoilla ruuhkaa?

Sastamalan nykyisten hallien sijaintia moititaan hankalaksi, mutta 7-15 km siirto Sastamalan keskustaan ei mielestäni muuta tilannetta ratkaisevasti : uimahallireissut edellyttävät valtaosan kohdalla joka tapauksessa henkilöautokyytiä. Kestävän kehityksen näkökulmasta uusrakentaminen saattaisi tietenkin tuoda mukanaan paremmat energiaratkaisut, mutta isompien käyttäjämäärien tavoittelu edellyttää selkeästi enemmän työntekijöitä. Viime vuosina kaupunki on vielä nähnyt tärkeämmäksi palkata sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa kuin lisätä uimahallien aukioloaikoja, vaikka se olisi tärkeää tilojen täysimääräiseksi hyödyntämiseksi.

Itse valitsen liikuntaharrastukset vuoden kierron mukaan, jolloin lämmitys on pääasiassa pukeutumiskysymys ja energiaa kuluu oman liikkumiseni verran.