Sastamalaa etsimässä: Vammalan torilta etelään

Kokoomuksen kunnallisvaaliehdokkaista koostuva Sastamalan etsintäpartio suuntasi 20. syyskuuta Sastamalan eteläpuolen alueille. Linja-auton kyydissä kävimme lähellä rajanaapureitamme Punkalaidunta, Huittista, Kokemäkeä ja Kiikoista. Kilometrejä retkellä kertyi 140, joista monet meille täysin uusia tuttavuuksia!

Heti Roismalan jälkeen monet näkivät ensimmäistä kertaa Sammaljoen, Illon, Pikku-Illon ja Kämmäkän taajamat, tai ainakin niiden väliset reitit. Koivulan ja Tyrväänkylän kautta ajoimme Hartolan voimalaitokselle katsomaan Kokemäenjoen virallista alkupistettä. Muinainen Hiidenmäki oli monelle myöskin jotakin uutta – taitavat viereisen Hopun teollisuusalueen valokyltit olla meille tutumpia!

Kiikan seurakunnan lähetystori tarjosi tervetulleen taukopaikan Kaarlo Sarkian museon ja Vähähaaratalon välissä. Oppaina toimineiden Tuula Heinosen ja Samuli Kinnarin ansiosta tunnemme nyt myös Koppalaisentien mutkat, Kortesjärven, Kiimajärven, Vakkalan ja Kikkerlän. Kinnalan Koukulla saimme tutustua ruokailun yhteydessä Suojeluskuntamuseoon.

Meskalan ja Talankylän väliin mahtuu useita äetsäläisiä yrityksiä. Pehulassa pujottelimme kunnanviraston ja seurakuntatalon välistä tarkastamaan lääkäri- ja neuvolatilojen remonttia. Ajoimme myös Kemiran omistaman Finnish Chemicalsin kautta, ihailimme riippusiltaa sekä voimalaitoksen ympäristöä Patsaspuistoineen.

Honkolan ja Keikyän taajamien jälkeen poikkesimme Keikyän Museon pihassa. Museon tallentamaan käsityöhistoriaan emme ehtineet tutustua tällä kertaa, mutta Syrénien nahkapajassa näimme nykyaikaista lompakon tekoa. Vammalaan palasimme Sastamalan läpi kulkevaa vanhaa Turun tietä pitkin. Sen varrelta löytyi historiallinen Ruoskamäki ja Jokisivun Ulvin kylä.

Kaiken kaikkiaan reitti oli pohjoispuolen retkeemme verrattuna huomattavasti tasaisempi, ääripäänä vanhasta merenpohjasta raivatut laajat viljelysaukeat. Lukuisat järvet, kuten Houhajärvi, Ylistenjärvi, Kivijärvi, Tyrisevä ja Kiimajärvi, olivat ehkä Sastamalan pohjoisen osan järviä pienempiä, mutta Kokemäenjoki antoi vastapainoksi vahvan leiman maisemaan.

Vuoden vaihtuessa nämä kahdella retkellämme tutuksi tulleet taajamat ovat samaa Sastamalan kaupunkia. Kaupungin perustamissopimukseen kirjattiin tavoitteiksi palvelujen ja terveen kuntatalouden turvaaminen, elinkeinoelämän kehittäminen, vaikutusvallan lisääminen seudulla ja maakunnassa sekä kuntalaisten paikallisidentiteetin säilyttäminen.

Vaalien jälkeen näiden tavoitteiden toteuttamisvastuu siirtyy järjestelytoimikunnalta uudelle valtuustolle. Ja Sastamalan kehittäminen jatkuu – taajamien vahvuuksia tukien.

Päivi Pelttari

(Julkaistu Alueviestissä)