Sastamalaa etsimässä: Kantakaupungin torilta pohjoiseen

Etujoukko Sastamalan Kokoomuksen ehdokkaita tutustui syyskuussa kahtena eri lauantaina tulevan Sastamalan kaupungin alueeseen. Pohjoisella reitillä kilometrejä kertyi 200, kun mutkia väännettiin suoriksi mm. Palvialan, Kiuralan, Tyrisevän, Salmin, Hyynilän, Putajan ja Iirolan raiteilla. Eteläinen 140 km reitti vei meidät lähelle rajanaapureitamme Punkalaidunta, Huittista, Kokemäkeä ja Kiikoista. Oli siinä ehdokkailla katsottavaa ja opittavaa!

Kanta-kaupungin torilta pohjoiseen

Tulevan kaupungin alue näyttäytyi meille elämänmakuisena. Vammalasta lähtiessämme oli tietenkin toripäivä, Sastamalan kirkossa Heinoossa valmisteltiin häitä ja Kutalassa ralli sulki tien. Mouhijärven Uotsolan koululla oli urheilupäivä ja Suodenniemen seurakuntatalolla muistotilaisuus.

Sastamalan pohjoisella puoliskolla maisemaa hallitsevat järvet, joten kalavesiä ja vaellusreittejä riittää turistienkin tulla. Rautaveden ja Kuloveden lisäksi ihastelimme ainakin Mouhijärven, Kirkkojärven, Tupurlanjärven, Kourajärven, Heinijärven, Korsumaanjärven ja Riippilänjärven rantoja. Mainioita alueita rakentaa joko vakituinen asunto tai vapaa-ajan koti! Ja entäs ne sillat: Otamussillan maisema on huikea, eivätkä myöskään Kiuralan tai Vammaskosken maisemat jätä katsojaa kylmäksi.

Kunnallisvaaliehdokkaiden katse tarkentui tietenkin jokaisen koulun, kirjaston ja terveysaseman kohdalla. Saimme oppaanamme toimineelta Maiju Vuorenojalta myös rautaisannoksen tietoa maaseutuyrittäjistä, matkailutiloista, pienteollisuudesta sekä suuremmistakin työnantajista.

Kanta-kaupungista etelän puolelle

Heti Roismalan jälkeen monet näkivät ensimmäistä kertaa Sammaljoen, Illon, Pikku-Illon ja Kämmäkän taajamat, tai ainakin niiden väliset reitit. Koivulan ja Tyrväänkylän kautta ajoimme Hartolan voimalaitokselle katsomaan Kokemäenjoen virallista alkupistettä. Myös muinainen Hiidenmäki oli monelle jotakin uutta – taitavat viereisen teollisuusalueen valokyltit olla meille tutumpia!

Kiikan seurakunnan lähetystori tarjosi tervetulleen taukopaikan Kaarlo Sarkian museon ja Vähähaaratalon välissä. Oppaina toimineiden Tuula Heinosen ja Samuli Kinnarin ansiosta tunnemme nyt myös Koppalaisentien mutkat, Kortesjärven, Kiimajärven, Vakkalan ja Kikkerlän. Ruokailun yhteydessä Kinnalan Koukulla saimme tutustua Suojeluskuntamuseoon.

Meskalan ja Talankylän väliin mahtuu useita äetsäläisiä yrityksiä. Pehulassa pujottelimme kunnanviraston ja seurakuntatalon välistä tarkastamaan lääkäri- ja neuvolatilojen remonttia. Ajoimme myös Kemiran omistaman Finnish Chemicalsin kautta, ihailimme riippusiltaa sekä voimalaitoksen ympäristöä Patsaspuistoineen.

Honkolan ja Keikyän taajamien jälkeen poikkesimme Keikyän Museon pihassa. Museon tallentamaan käsityöhistoriaan emme ehtineet tutustua tällä kertaa, mutta Syrénien nahkapajassa näimme nykyaikaista lompakon tekoa. Vammalaan palasimme Sastamalan läpi kulkevaa vanhaa Turun tietä pitkin. Sen varrelta löytyi historiallinen Ruoskamäki ja Jokisivun Ulvin kylä.

Kaiken kaikkiaan reitti oli pohjoispuolen retkeemme verrattuna huomattavasti tasaisempi, ääripäänä vanhasta merenpohjasta raivatut laajat viljelysaukeat. Lukuisat järvet, kuten Houhajärvi, Ylistenjärvi, Kivijärvi, Tyrisevä ja Kiimajärvi, olivat ehkä Sastamalan pohjoisen osan järviä pienempiä, mutta Kokemäenjoki antoi vastapainoksi vahvan leiman maisemaan.

Haasteita Sastamalan ensimmäiselle valtuustolle

Vuoden vaihtuessa nämä kahdella retkellämme tutuksi tulleet taajamat ovat yhtä kaupunkia. Sastamalasta on tulossa laaja puutarhakaupunki, jossa elinvoimaiset yritykset, oppilaitokset sekä vireä kulttuurielämä luovat hyvän elämän puitteet. Kohta valittavan Sastamalan ensimmäisen valtuuston haasteena on käynnistää uuden kaupungin ydinpalvelut, eli lasten ja nuorten kasvatus, asukkaiden hyvinvointi sekä asuinympäristön, elinvoiman ja osaamisen kehittäminen.

Kaupungin perustamissopimukseen kirjattiin tavoitteiksi palvelujen ja terveen kuntatalouden turvaaminen, elinkeinoelämän kehittäminen, vaikutusvallan lisääminen seudulla ja maakunnassa sekä kuntalaisten paikallisidentiteetin säilyttäminen. Vaalien jälkeen näiden tavoitteiden toteuttamisvastuu siirtyy järjestelytoimikunnalta uudelle valtuustolle.

Sastamalan kehittäminen jatkuu – taajamien vahvuuksia tukien.

Päivi Pelttari

(Julkaistu Alueviestissä)