Miksi emme ole tehneet mitään?

Vuoden 2008 TA:n valmistelun aikana esitettiin KH:ssa kysymys: miksi emme ole tehneet mitään? Miksi olemme päästäneet kunnan talouden tähän malliin, että alijäämä tavoittelee jo 2 miljoonan euron rajaa? Ei mukava kysymys, mutta vastauksiakin löytyy.

Ensimmäiseksi: vasta viime vuoden (2006) aikana kumulatiivinen tuloksemme kääntyi miinusmerkkiseksi. Kysymyksen pitäisikin siis kuulua: miksi emme vuosi sitten tehneet mitään? Me kaikki olimme silloin täällä paikalla! Kuntalaisten terveydenhoito kävi meille liian raskaaksi ja sama kehitys on jatkunut tänä vuonna. Kuntayhtymistä on koitunut meille lisälaskua ja rahoitusvajetta. Muut hallintokunnat ovat kiitettävällä tavalla pysyneet TA:lle annetuissa raameissa, samoin kuin vahvistetut TA:t ovat pitäneet. Perusturvan maksut ovat myös jatkossa paineiset, kun niihin lisästään syksyn palkkaratkaisut.

Toiseksi: olemme kyllä tehneetkin. Vuosien saatossa olemme seudullistaneet elinkeinotoimemme VSYP:hen ja kansalaisopistotoimintamme Sastamalan opistoon, olemme järjestäneet ruoka- ja siivouspalvelumme, olemme järjestäneet terveydenhoitomme Sastamalan perusturvakuntayhtymässä, olemme keventäneet vuokra-asuntokantaamme, olemme vieneet läpi raskaan kouluverkkouudistuksen, olemme liittäneet Satuun tietohallintomme ja lääkäripalveluiden keskittämispäätöksen mukaisesti meillä on toteutusta vailla oleva tilasuunnitelma – isoja päätöksiä kaikki. Vertailulaskelmaa on vaikea laatia, koska joka käänteessä vaihtoehdoista on ollut pulaa, mutta uskon kaikkien näiden päätösten tarpeellisuuteen tulevaisuuden kannalta.

Kolmanneksi: Taloudessamme on ollut ongelmakohtia ennenkin ja olemme niistä selviytyneet. Näin tulkitsee myös valtio, joka myönsi meille viime vuoden perusteella harkinnanvaraista valtionapua taloudelliseen ahdinkoomme – ahdinkoomme, jota omilla päätöksillämme emme ole voineet välttää.

Neljänneksi: Päätös sekin, että emme ole ryhtyneet sokkoammuntaan ja ajamaan alas lain sallimissa rajoissa kaikkea, mihin euroja käytetään. Äetsän kunnan palvelut tuotetaan edullisesti, mikä tarkoittaa henkilöstön hyvää osaamisen tasoa ja kykyä muuntua ja kehittyä. Virat ja toimet onkin pääsääntöisesti täytetty vakituisesti. Osaavan henkilöstön voimin olemme panostaneet mm. Sarkia-lukioon ja käynnistäneet aikuislukion, olemme perustaneet pienryhmät ala- ja yläkouluihin. Kunnan vetovoiman ja asukkaiden viihtyvyyden kannalta olemme päättäneet yksissä tuumin myös pitää kiinni muutamassa harvinaisuudesta, eli uimahallista ja musiikkikoulusta. – Näiden alas ajamisesta ei taloutemme olisi paljonkaan keventynyt, mutta näitä palveluja tullaan hakemaan myös naapurikunnan puolelta! Myöskään investointiohjelmaamme emme ole ryhtyneet tulevaisuuden kustannuksella karsimaan.

Mitä jäi siis tekemättä? KH ryhtyi tämän vuoden alussa aktiiviseksi naapurikuntiin päin. Vuoden aikana KH:n aktiivisuus on saanut ansaittua arvostelua osakseen, mutta tänään valtuusto on kuitenkin hyväksynyt Äetsän kunnan osalta Sastamala -sopimuksen. Vuoden aikana ei ole löytynyt muita vaihtoehtoja, jotka nostaisivat Äetsän kunnan talousluvut pois kriisikuntarajoilta.

Vuoden 2008 TA on tasapainotettu lähinnä veroprosentin ja kiinteistöveroprosentin nostoilla. Nähtäväksi jää, miten Sastamalan vuoden 2009 TA tasapainottuu – odotusarvo kuitenkin on, että 28.000 asukkaan kaupungista löytyy veromaksukykyä ja harteita kestää muutokset terveydenhoidon kustannuksissa! Mielestämme tänään vahvistettavana oleva Äetsän kunnan viimeinen TA on hyvä ja realistinen pohja Sastamalan tuleville TA:lle.

Kokoomuksen valtuustoryhmä